Montag
Påsk en färgglad högtid i Tyskland
På skärtorsdagen plockar man enligt en gammal tradition gröna örter i Tyskland, tillreder dem och äter dem som maträtt, till exempel som skärtorsdagssoppa. Överhuvudtaget är gröna maträtter ganska omtyckta på skärtorsdagen. (Gründonnersdag) Det sägs att man tar in vårens kraft när man äter grön mat. Långfredagen = fiskrätter
Innan påskhelgen pysslar och dekorerar framför allt barnfamiljer väldigt mycket. Gemensamt lagar man påsklamm och pyntar påskbuketter och kvistar med trä- eller plastägg.
En av de mest populära påsktraditionerna är att färga ägg. I början av påskhelgen sitter många tyska familjer runt matbordet, har det mysigt tillsammans och målar eller färgar ägg i de vackraste vårfärger. Till det använder man ägg som antingen är kokta eller har tömts på sitt innehåll.
Barnen letar ägg hemma och i trädgården
Påskhelgens viktigaste dag i Tyskland är själva påskdagen.
– På påskdagsmorgonen brukade vi som barn vakna ganska tidigt. Vi såg ju fram emot påskdagen och påskharen. Strax efter att vi hade gått upp sprang vi runt i huset och letade efter ägg och godis som påskharen hade gömt. När vi hade hittat alla färgade ägg, allt godis och ibland till och med små presenter samlades hela familjen för att äta en gemensam påskfrukost. Att äta fanns bland annat de färgade äggen som vi hade hittat och påskbröd med smör, skinka, majonnäs och färsk krasse.
Protestanter - katoliker
Repetition sid 138-139
Läsa varsin text - sid 130-131
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar